Tinutul manastirilor - Bisericile pictate din Bucovina

Din multitudinea de biserici pictate din Bucovina opt sunt incluse in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010. Manastirile din Nordul Moldovei sunt o bucurie pentru ochi, neexistand in lume un grup de manastiri ortodoxe pictate, cu o asa calitate a frescelor exterioare. Adevarate opere de arta, locasurile isi merita faima si vizitatorii.

Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti, Manastirea Putna, Dragomirna, etc.

In majoritatea cazurilor, bisericile au fost intemeiate ca loc al familiilor nobile pentru ingropare. Desi urmand programul iconografic canonic, fiecare pictor a interpretat scenele in feluri usor diferite. Folosind culori diverse, pictorii (majoritatea necunoscuti) au descris povestile biblice ale pamantului si ale raiului, scene din viata Sfintei Fecioare si a lui Iisus Hristos, povestiri despre inceputurile omenirii si viata de dupa moarte. Prima data, scenele au fost pictate pe peretii interiori, apoi extinse catre peretii exteriori.

Toti specialistii care au comentat picturile exterioare moldovenesti sunt de acord ca exista subiecte a caror redactare nu o gasim decat aici si ca se poate constata o adevarata atractie in a le relua pe nenumarate ansambluri murale. Astfel este Geneza, Creatia, Caderea lui Adam, Alungarea din Paradis si, in special, Contractul lui Adam - reprezentare unica al pactului sau cu Diavolul, in care Adam recunoaste si semneaza blestemul urmasilor sai. Acest subiect apare la Moldovita pe stalpii pridvorului dinspre vest (douasprezece scene), la Arbore pe latura vestica (sapte scene), la Voronet pe latura nordica (un ciclu de paisprezece scene) si la Sucevita tot pe latura nordica (optsprezece scene).

Subiectele principale din pictura exterioara ocupa mari suprafete. Acestea sunt: "Rugaciunea tuturor sfintilor" sau "Marea Rugaciune" considerata de anumiti autori ca ipostaza a Bisericii Triumfatoare la care participa procesiunea heruvimilor, serafimilor, profetilor, sfintilor parinti ai bisericii, martirilor si sihastrilor si care reprezinta dogma cuvantului intruchipat; "Imnul acatist" ilustrat in douazeci si patru strofe plus "Asediul Constantinopolului" ilustrare a primei strofe (proemium") ce evoca interventia salutara a Maicii Domnului in 626, in timpul asediului Constantinopolului de catre persi si care a capatat semnificatia unei invocatii pentru victoria impotriva agresorilor otomani.

Manastirea Voronet (Biserica Sfantul Gheorghe),

celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) - a fost ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirii sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".

Manastirea „Invierea Domnului” din Sucevita,

construita in jurul anului 1583, a fost inclusa in Lista Patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010 si este singura care include o reprezentare a scarii Sfintului Ioan Scararul. Biserica prezinta noile tendinte arhitecturale: firide mai mici si trei piedestaluri pentru turn. Fiecare perete are aproape 100 de metri lungime, trei metri latime si mai multe de sase metri inaltime, creand astfel atmosfera unei fortarete medievale. Picturile sunt foarte bine conservate, acestea pot fi admirate de turisti (predomina culorile rosu purpuriu, albastru care sunt in contrast cu fundalul pe verde smarald.) in detaliu si astazi atat la exteriror cat si interior.

Manastirea Moldovita (Biserica Bunei Vestiri)

a fost fondata la 1532 de catre Petru Rares si pictata, atat la interior cat si la exterior la 1537. Pictura exterioara a Bisericii „Buna Vestire” s-a pastrat cel mai bine, dintre toate bisericile bucovinene. Mai ales in fatadele sudica si estica exista picturi care nu au fost sterse de trecerea timpului. Spre deosebire de pictura din secolul al XV-lea, care vorbeste mai mult prin sobrietate si simbolism, cea de la Moldovita, desi continua traditia bizantina, are un caracter mult mai realist, narativ. Realismul cu care sunt tratate personajele si felul in care sunt asezate in cadrul respectiv, insufla viata scenelor. Culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul. Moldovita este unul dintre putinele monumente care mai detine ansambluri originale de mobilier sculptat. Jiltul domnesc din vremea lui Petru Rares (secolul al XVI-lea) este cea mai valoroasa opera de acest gen din Moldova, in buna vecinatate cu broderiile daruite de Voievodul Stefan cel Mare (secolul al XV-lea).

Manastirea Probota (Biserica Sfantul Nicolae)

este construita in 1530, pe ruinele unei mai vechi constructii ale carei ramasite au fost scoase la iveala de sapaturile arheologice. Este ctitoria si necropola dominitorului Petru Rares. Picturile din interior sunt cele care o fac celebra, fiind unele dintre cele mai deosebite de acest gen din Moldova, deoarece restaurarea recenta a scos la iveala pictura originala, realizata incepand cu 1532 si acoperita ulterior in 1844 (e de ajuns sa amintim faptul ca bolta pictata a bisericii a fost asemuita cu bolta Capelei Sixtine din Vatican).

Manastirea Humor (Biserica Adormirea Maicii Domnului)

ne impresioneaza cu pictura sa exterioara, cea mai veche din tara, fiind realizata de mesterul Toma, si reprezinta: Imnul acatist al Bunei Vestiri (24 de strofe-scene cuprinzand printre altele Glorificare Mariei), Asediul Constantinopolului, Legenda fiului risipitor, Judecata de Apoi. Pictura este caracterizata prin unitate de tonalitate cromatica, predominand nuante de rosu-purpuriu, brun-roscat, rosu-violet si altele. Rosu este dominant, fiind specific in cromatica monumentului.

Manastirea Patrauti (Biserica Sfintei Cruci)

ascunsa foarte bine in paduri, este unica manastire de maicute fondata de catre Stefan cel Mare. Biserica a fost construita in 1487, asa cum scrie pe inscriptia comemorativa de la intrare.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava

a fost inceputa de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, in 1514 si terminata de Stefanita Voda. Pictura exterioara dateaza din vremea lui Petru Rares (1534) si se aseamana cu cea de la Humor si Moldovita. Din frescele exterioare pastrate se mai deslusesc doar cateva pe peretele de la sud, mai adapostit de vanturi si ploi. Frescele pastrate pe latura sudica a bisericii sunt Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola Fiului risipitor (patru scene), Arborele lui Iesei etc. Arborele este incadrat de o parte si de alta de catre chipurile a cate sapte filozofi din antichitate ca Platon, Aristotel si altii. Pe fatada absidei laterale nordice a fost pictat Cinul, Scara Sf. Ioan Sinaitul - in dreptul pronaosului, iar pe fatada sudica este Judecata de apoi acoperita in unele locuri de tencuiala aplicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Manastirea Arbore (Biserica Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul),

dainuieste din anul 1503 si a fost construita de catre Luca Arbore, unul dintre boierii cei mai importanti de la curtea lui Stefan cel Mare. Biserica isi are hramul „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul”. Din punct de vedere arhitectural, biserica, impreuna cu cele de la Dobrovat si Reuseni, face parte din grupul bisericilor care marcheaza sfarsitul domniei lui Stefan cel Mare.

Aveti nevoie de minim 2-3 zile pentru a vizita cele mai importante manastiri din Bucovina si alte locuri turistice din zona. E bine sa mergeti in perioada sarbatorilor de Paste in Bucovina pentru a cunoaste si traditiile bucovinene. Din Bucovina va puteti continua traseul, peste Pasul Prislop, in Maramures vizitand manastirile din lemn din aceasta zona, sau puteti merge in tinutul Neamtului unde veti descoperi si alte manastiri din perioada medievala.