Centrul vechi - "Noul oras vechi al Bucurestiului"

Zona cunoscuta astazi sub numele de Centrul Vechi este cuprinsa intre Splaiul Independentei, Bd. I.C. Bratianu, Calea Victoriei si Bd. Elisabeta fiind formata din strazile Lipscani, Gabroveni, Blanari, Selari, Franceza, Stavropoleos.

Strada Lipscani

de astazi este una dintre cele mai vechi artere ale Bucurestiului, fiind atestata documentar din 5 iunie 1589. Cunoscuta sub denumirea de “Ulita Mare”, strada Lipscani a fost principalul vad comercial si mestesugaresc al orasului. Descoperirile arheologice facute la Hanul cu Tei, in subsolurile Hanului Gabroveni si la Pasajul Lipsacani, dovedesc ca zona era locuita inca din secolul al XV-lea.

Strada Doamnei

isi trage numele, ca atatea altele din Bucuresti, de la un lacas de cult, Biserica Doamnei. Cele mai multe cladiri au fost ridicate la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator, intre care biserici, dar si banci, imobile de locuit si cinematografe. Dintre sediile bancilor ridicate la sfarsitul secolului al XIX-lea mai amintim si pe aceea a fostului "Credit Funciar Rural", precum si cladirea societatii de asigurare "Nationala" care adaposteste acum sediul "Universitatii Spiru Haret".

Strada Franceza,

aflata la intersectia cu strada Postei, este marginita de case din secolul al XIX-lea. Acestea au fost ridicate, majoritatea, dupa marele incendiu din 1874. Tot aici gasim poate cele mai importante monumente istorice, din intreg Centrul Vechi: Biserica Curtea Veche si Hanul lui Manuc.

Strada Smardan

din capitala este una dintre primele strazi din centrul vechi care au fost renovate si pavate. Pe aceasta strada, la numarul 39, in Hotelul Concordia, Alexandru Ioan Cuza a fost numit Domn al Principatelor Unite ale Romaniei. Si astazi, trecatorii mai pot observa placa memoriala care atesta acest eveniment istoric: "In aceasta cladire se afla in anii Unirii Tarilor Romane, Hotelul Concordia, unde in seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotarat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de catre fruntasii Partidei Nationale, ca domn al Tarii Romanesti".

Strada Covaci

are o istorie interesanta: aceea a celebrilor mici. Pe aceasta strada, la numarul 3, pana la mijlocului secolului trecut a existat un restaurant renumit, frecventat de numerosi scriitori. "La Iordache", restaurantul lui Iordache Ionescu, cunoscut si sub numele de "La o idee", datorita pamfletarului Nicolae T. Orasanu, este locul in care au fost inventati micii. Povestea spune ca intr-una din zilele foarte aglomerate cu musterii, bucatarul a ramas fara mate pentru carnatii mari, denumiti si patricieni. Spirit intreprinzator, bucatarul nu a lasat ca musterii sa ii plece pe capete si a venit cu un preparat inedit. La carnea ramasa fara mate a mai adaugat cateva condimente si a asezat-o direct pe frigare. Astfel s-au nascut micii, una dintre delicatesele culinare ale bucatariei romanesti.

Arhitectura cladirilor a fost influentata de diverse stiluri, predominante fiind cele ale Renasterii si Barocului. Sub pavajul strazii Lipscani au fost descoperite ruinele mai multor hanuri medievale. Cladirile au fost nationalizate in 1948, iar in anii 1980, autoritatile comuniste au dat locuintele spre folosire dar au fost aduse intr-o stare avansata de degradare, transformandu-se in ultimele decenii de comunism intr-o mahala cu case darapanate.

Degradarea zonei a continuat si dupa 1990, iar actualmente se efectueaza lucrari de restaurare a zonei, care vor mai dura insa cativa ani. Cu aportul investitorilor romani si straini, imaginea ariei cuprinse intre Unirii si Cismigiu a fost complet schimbata. Astfel, in ultimii ani, bucurestenii si turistii se bucura de terase generoase, cafenele aromate, restaurante apetisante si de cluburi tentante.

Centrul Vechi si-a pastrat astazi mai putin din farmecul de odinioara. Au ramas cladirile de demult, s-a conservat reteaua stradala dar a pierit in schimb acea pitoreasca animatie stradala, au disparut celebrele restaurante unde cantau un Grigoras Dinicu, un Cristian Vasile, o Maria Tanase, unde zaboveau nopti indelungi un Cosbuc, un Eminescu, un Caragiale. Centrul Vechi al zilelor noastre este o lume a contrastelor stridente: cladiri impunatoare si strazi recent restaurate care stau alaturi de case greu incercate de vreme; terase modeste se oglindesc in vitrinele unor cafenele de lux; un teatru elegant langa o curte darapanata.

Si totusi, Centrul Vechi, ale carui intelesuri e limpede ca nu se lasa deslusite fugitiv, e o lume care merita cunoscuta pe indelete si mai ales apreciata la adevarata ei valoare. Practic patrimoniul sau e marturia inceputurilor si devenirii unui mare oras. Operatorii din turism chiar au introdus in circuitul Bucurestiului aceasta arie istorica ce traieste zi si noapte din buna dispozitie si iz interbelic.

Centrul Vechi al Capitalei a devenit, in ultimii ani, polul de distractie al Bucurestiului. El atrage in fiecare seara mii de romani si nu numai. Nu exista expat sau turist strain care sa nu fi petrecut macar o seara pe strazile Lipscani, Smardan, Blanari, Covaci ori pe Strada Franceza. In prezent, aici exista peste 200 de localuri pentru toate gusturile, de la baruri si restaurante, pana la pub-uri si bistrouri.

Astazi restaurantele din Centrul Vechi se pot ordona dupa specific, iar unele, cu bucatarii de nisa, au devenit chiar renumite: restaurant Divan - specific turcesc, restaurant Sf. George - specific unguresc, si nu mai putin faimosul restaurant Caru' cu Bere, cu specific romanesc. Toate locatiile din Centrul Vechi isi intampina clientii cu o terasa incapatoare, majoritatea dispunand si de instalatie de racire, cu apa, pentru zilele fierbinti de vara cand nimic nu este mai potrivit decat un frappe si un colt de umbra.

Optiunile pentru cafenele si cluburi nu sunt mai putin numeroase, iar zona a devenit una dintre cele mai frecventate in timpul noptii, atat de catre turisti cat si de localnici. Distractia bucuresteana s-a mutat in cluburile din Centrul Vechi. Indiferent de varsta, turisti sau localnici, se opresc macar o seara din saptamana, daca nu tot weekendul, pentru a asculta muzica in voga, a participa la un karaoke, sau a dansa pana in zori, de unde si varietatea de cluburi Centrul Vechi, care se intrec in oferte si petreceri de tot soiul.

In aceasta perioada, Centrul Vechi al Bucurestiului, se afla intr-un amplu proces de refacere. Cunoscut mai ales pentru restaurante si baruri, au inceput sa apara si magazine de renume cum ar fi H&M, Adidas si Yves Rocher facand din aceast spatiu, o zona comericala importanta.

Sambata seara ai cu adevarat ce sa admiri in Centrul Vechi. Multimea iesita la promenada, carciumile si terasele pline, oameni fericiti, care se distreaza, stau la rand la standuri cu mancare delicioasa, beau bere, admira peisajul si strazile noi, felinarele de poveste si lumina calda a orasului - toate acestea sunt motive suficiente pentru a veni sa vezi ce se intampla intr-o sambata seara in Bucuresti.