Tinutul Neamtului: imagini pitoresti, cetatea, manastiri, rezervatia de zimbri

Situat pe vaile unor ape limpezi si repezi (Bistrita, Siretul, Moldova), strajuit de crestele muntilor Bistritei si masivul Ceahlau, tinutul Neamtului este locul ideal de sejur pentru recreere si spiritualitate. Neamtul este cunoscut pentru relieful ruiniform al Ceahlaului cel plin de legende si imagini pitoresti, impresionantul lac antropic Muntelui, cu o lungime de 35 Km, spectaculoasele Chei ale Bicazului, curtea lui Stefan cel Mare de la Piatra-Neamt, Cetatea Neamtului, vechiul centru episcopal al Romanului si manastirile, povestile Hanului Ancutei.

La acestea se adauga Rezervatiile Naturale Dobreni, Gosman, Brates, Borca, Lacul Cuiejdel si Secu, Rezervatia “Codrul Secular Runc”, ariile naturale protejate Pietricia, Cozla si Agircia din zona Piatra-Neamt, ariile speciale avifaunistice Lacurile Pangarati si Vaduri, Codrii de arama si Codrii de argint, Rezervatia de zimbri “Dragos Voda”, si fauna carpatina de langa Manastirearea Neamt.

Aici, fiecare munte, stanca, deal sau apa are o poveste de spus turistilor care vin an de an sa viziteze si sa cunoasca aceste locuri. Transmise prin viu grai din generatie in generatie sau redate de mari scriitori si poeti romani aceste povesti descriu legende sau de cele mai multe ori realitatea minunatelor locuri in care s-au intemeiat lacasele de cult. Marii domnitori moldavi au intemeiat in Tinutul Neamtului numeroase biserici si manastiri, marturii care atesta importanta deosebita pe care acestia o acordau credintei.

De la Piatra Neamt pe drumul care se indreapta spre Bicaz si Durau pelerinii pot vizita manastirile Bistrita, Bisericani, Pangarati, Sihastria Tarcaului, Durau si cea de pe Muntele Ceahlau. Pe drumul ce leaga Piatra Neamt de Targu Neamt pelerinii pot vizita manastirile Pestera, Almas, Horaita, Dumbravele, Braditel, Varatec si Agapia. Din Targu Neamt spre Poiana Largului si apoi Borca pelerinii au ocazia sa viziteze manastirile Neamt, Secu, Sihastria, Sihla si cea de la Petru Voda. In zona Piatra Neamt-Roznov se pot vizita Biserica Sf. Nicolae din Roznov si manastirile Nechit, Tazlau si Razboieni. O alta zona deosebita este zona Romanului, loc in care pelerinii pot vizita Catedrala Episcopala Ortodoxa din Roman, Biserica Precista Mare, Biserica Armeneasca si Biserica Alba Sfintii Voievozi.

Muntele Ceahlau

are o istorie demna de invidiat: in anul 1716 a fost primul munte din Romania care a intrat in literatura, in anul 1809 primul munte urcat turistic, etc. Ziua muntelui Ceahlau este sarbatorita in fiecare an pe 6 august. In prima saptamana din luna august are loc si fenomenul numit „Umbra Piramidei”: umbra Varful Toaca la rasaritul soarelui formeaza o piramida peste muntii din jur.

Muntele Ceahlau si formele de relief emblematice (Dochia, Panaghia, Toaca), au dat nastere mai multor povesti si legende populare. Printre cele mai celebre legende amintim: legenda Varfului Toaca, legenda Panghiei, legenda Politelor cu Crini, legenda Stanilelor, legenda Pietrei Ciobanului, legenda Dochiei sau a Turnului lui Butu si Ana.

Cea mai cunoscuta versiune legata de formarea muntelui este cea care spune ca masivul muntos a fost format din porunca imparatului Traian care voia sa apare pe locuitori de hoardele barbare venite de la Rasarit. Pentru a fi dusa la indeplinire porunca, au fost adunati toti robii luati de la Decebal care trebuiau sa aduca si sa aseze piatra peste piatra si stanca peste stanca, pana cand muntele era suficient de inalt ca sa-l multumeasca pe imparatul roman.

Vizitarea parcului Ceahlau se face pe 7 trasee turistice omologate:

» Traseul 1 (banda rosie) strabate versantul vestic al masivului Ceahlau prin Poiana Maicilor si are punctul de plecare in Izvorul Muntelui;
» Traseul 2 (banda albastra) strabate versantul estic al muntelui Ceahlau prin Curmatura Lutu Rosu si are punctul de plecare in Izvorul Muntelui;
» Traseul 3 (triunghi albastru) strabate versantul estic al Ceahlaului si are punctul de plecare in Izvorul Muntelui;
» Traseul 4 (banda rosie) strabate versantul nordic al muntelui pe la Cabana Fantanele si are punctul de plecare din Statiunea Durau;
» Traseul 5 (cruce rosie) strabate versantul nord-vestic al muntelui Ceahlau prin Poiana Vesuri si Cascada Duruitoarea si are ca punct de plecare Statiunea Durau;
» Traseul 6 (banda albastra) strabate zona de sud-vest a masivului Ceahlau prin Telec si Curmatura Stanile si are ca punct de plecare Bicazul Ardelean;
» Traseul 7 (cruce albastra) strabate zona de sud a muntelui prin Curmatura Varatec si Poiana Maicilor si are punctul de plecare din Sat Neagra.

Fiecare traseu strabate muntele prin locuri diferite si ofera turistilor experiente inedite. Imaginea completa a frumusetilor din masivul Ceahlau o vei avea numai dupa ce vei urca muntele pe toate aceste trasee.

In tinutul Neamtului, pe vaile unor ape limpezi si repezi s-au format de-a lungul timpului cateva cascade care sunt adevarate puncte de atractie pentru turisti. Cascadele cele mai cunoscute si mai vizitate sunt: Cascada Bolovanis, situata in comuna Tarcau, pe Valea Bolovanisului care se intinde de-a lungul unui sector de chei, sapate in gresia masiva din Muntii Tarcau; Cascada Duras care s-a format la 4,5 km in amonte de Statiunea Negulesti, pe cursul superior al paraului Iapa; Cascada Duruitoarea.

Cascada Duruitoarea

este situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m. Cascada s-a format pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Cu o cadere impresionanta de apa de la o inaltime de aproximativ 25-30 m, Cascada Duruitoarea provoaca un vuiet asurzitor care se aude de la mare departare. Aceasta este considerata si mireasa Muntelui Ceahlau, iar in fiecare an turistii vin aici sa admire una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii.

O alta atractie turistica este si Lacul de acumulare ”Izvorul Muntelui” (35 km lungime pe o suprafata de 33 km²), cunoscut si sub numele de “Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania, fiind situat pe cursul superior al raului Bistrita. Lacul s-a format ca urmare a construirii barajului de la Bicaz, adevarat gigant cu o inaltime de 127 m, a carei ridicare a cerut excavarea a mai mult de 170.000 m³ de stanca. Portul turistic Bicaz, de unde pleaca ambarcatiuni pentru plimbari de agrement, popasurile turistice din zona si din apropierea Izvorului Muntelui (797 m) au transformat intreaga zona intr-un centru de mare civilizatie turistica.

Cheile Bicazului

reprezinta o zona geografica deosebit de pitoreasca din Romania situata in partea centrala a Muntilor Hasmas, in nord-estul tarii in judetul Neamt. Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului. Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului - un masiv stancos de 1.120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Un obiectiv ce nu trebuie ratat daca va aflati in zona este Cetatea Neamtului. Multi au auzit despre legendele cetatii Neamtului. Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plaiesi, in fata asediului regelui polonez Ian Sobieski si tot aici, mama lui Stefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului sa nu caute refugiu, ci sa se intoarca la lupta.

Mai putin cunoscut, insa mult mai dramatic si real, consemnat in documentele istorice, este faptul ca, in 1686, un grup de soldati polonezi si cazaci a luat cu asalt Cetatea Neamtului. Ei au rapit-o pe domnita Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu, si au adus-o in cetate, ca sa le arate unde si-a ascuns tatal ei averea. Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au taiat capul cu un topor, chiar la poarta cetatii. Un sfarsit dureros si trist pentru frumoasa domnita, care a avut parte numai de suferinte in timpul vietii.

In zona Tg. Neamt, una dintre cele mai indragite atractii, mai ales pentru cei mici, este Zimbraria „Dragos Voda”, unde aveti ocazia sa vedeti un animal care a disparut din tara noastra, dar a fost reintrodus ulterior in circuit: zimbrul. Pe langa zimbri, mai este amenajata si o mini gradina zoologica. Zimbraria face parte de fapt din Rezervatia Naturala Vanatori Neamt, o arie protejata ce se intinde pe o suprafata de aproape 31.000 hectare si care mai cuprinde si alte obiective turistice, cum ar fi Padurea de Argint sau Codrii de Arama.

Fie ca sunteti pasionat de cultura si istorie sau drumetii montane, judetul Neamt are ce oferi. Mostenirea culturala oferita de cea mai mare concentratie de manastiri din tara sau de case memoriale ce au apartinut unor scriitori celebri (Ion Creanga, Calistrat Hogas sau Mihail Sadoveanu) pot satisface si cel mai pretentios pasionat de cultura. Posibilitatile de drumetie sunt multiple: de la Parcul Ceahlau la Cheile Bicazului, de la Cheile Sugaului si Muntii Tarcau la Parcul Vanatori.