Valea Prahovei - una din cele mai renumite regiuni turistice

Valea Prahovei este una dintre cele mai renumite regiuni turistice din Muntii Carpati, fiind situata in partea de sud-est a Romaniei, in mijlocul Munteniei. Aceasta ofera unul din cele mai mari si mai frumoase domenii schiabile din Romania. Pe Valea Prahovei se gasesc o serie de statiuni montane renumite cautate de catre turistii din Romania dar si din strainatate, pentru peisajul deosebit care-l ofera, printre care amintim: Azuga, Breaza, Busteni, Cheia, Paraul Rece, Poiana Brasov, Predeal, Sinaia si Slanic Prahova.

Pe timp de iarna cand zapada se mentine din octombrie pana in martie turistii au posibilitati de recreere pe partiile de ski, care au diverse grade de dificultate si sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu. Vara exista posibilitati de: pescuit, inot, tenis, drumetii si alpinism, zona fiind recunoscuta prin multitudinea locurilor care incanta privirea. Iubitorii sporturilor cu motor pot practica plimbari cu ATV-ul precum si cu masini de tip off-road. Aici se organizeaza si etapa din Campionatul de Raliuri al Romaniei – Raliul Tara Barsei. Pentru practicantii de mountain bike (sport aflat intr-o ascensiue continua) potentialul zonal este certificat si de organizarea anuala a concursului Surmont MTB Challenge.

Sinaia

este situata la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa la o altitudine de 800-900 m, pe valea superioara a Prahovei, la 122 km de Bucuresti si 49 km de Brasov. In partea de est a statiunii se afla Muntii Garbova iar in vest masivul Muntilor Bucegi cu varfuri de peste 2.000 m care ocolesc localitatea pe ambele parti ale acesteia pe o lungime de peste 9 Km.

Sinaia s-a impus ca fiind cea mai pitoreasca si mai dotata statiune montana din Romania. Sinaia una dintre cele mai frumoase si vizitate statiuni montane din Romania se prezinta vizitatorului, cu un bogat trecut cultural si social, fiind recomandata pentru refacere si odihna. Datorita potentialului sau de cura, atmosferei sale ionizante, cat si pentru aerul sau curat, bogat in ozon, statiunea este o destinatie cautata in orice anotimp.

Poate fi punctul de plecare pentru numeroase excursii spre Brasov (un oras important medieval al Transilvaniei), Castelul Bran sau Valea Prahovei, cat si drumetii spre Piatra Arsa - Pestera - Padina, Varfurile Omu si Babele (importante monumente naturale sculptate in stanca de vanturi si ploi).

Statiunea Azuga

situata pe Valea Prahovei la confluenta dintre Prahova si Azuga se afla la 60 km nord-vest de Ploiesti si 4 km amonte de Busteni la o altitudine de 950 m, la poalele muntilor Bucegi. Azuga are cea mai lunga pista de ski din Romania, dar si prima partie romaneasca omologata de Federatia Internationala de Ski, partia Sorica. Din acest motiv, dar si datorita investitiilor masive in infrastructura de turism care au avut loc in ultima perioada, Azuga s-a dezvoltat in una din cele mai mari statiuni de ski din tara.

Din oras pornesc trasee cu diferite grade de dificultate spre Bucegi sau Muntii Baiului, iar pe inaltimile din jurul statiunii ciclocrosul e la el acasa. Pentru amatorii de sporturi de iarna partiile Cazacu (3.042 de metri lungime, 705 metri diferenta de nivel) si Sorica (2.100 de metri lungime, 570 metri diferenta de nivel), cu grad ridicat de dificultate, se constituie in atuuri de netrecut cu vederea.

La aproximativ 100 de km de Bucuresti se afla statiunea Breaza. Aceasta este localizata intre Comarnic, la nord, si Campina la sud. Breaza este declarata statiune balneoclimaterica din anul 1928. Este renumita pentru aerul ei deosebit de pur, recomandata pentru tratarea afectiunilor pulmonare, cardiace si reumatice. Statiunea va ofera izvoare minerale curative, drumetii montane, vizitarea obiectivelor turistice din apropiere.

Din Breaza puteti face plimbari in parcul din centrul orasului, dar si pe malul Prahovei, excursii in statiunile invecinate Busteni si Sinaia sau puteti vizita atelierele mestesugaresti de broderii si confectii artizanale. Breaza ofera si posibilitatea excursiilor cu bicicleta pe traseele de "mountain bike" marcate. Tot la Breaza, ascuns intr-o oaza de verdeata, se afla si singurul centru din Romania unde se fac impachetari cu spirulina vie, eficienta in cazul afectiunilor reumatismale, metabolice sau hepatice, dar si pentru infrumusetare.

Statiunea Busteni este asezata pe cursul superior al raului Prahova, intre muntii Bucegi si muntii Baiului. Orasul, situat la 135 km de Bucuresti si 37 km de Brasov, se intinde 7 Km de-a lungul vaii intre Vadul Cerbului si tunelul sapat in pintenul muntelui Muchia Lunga. Localitatea ofera cea mai frumoasa panorama a muntilor Bucegi de la o inaltime ce variaza intre 830 si 900 m. Statiunea Busteni este vegheata de la o inaltime de 2.291 de metri de Crucea Caraiman, o impresionanta structura metalica iluminata noaptea.

In lunile de iarna ofera posibilitatea practicarii schiului si saniusului. Sunt amenajate partii de ski cu diferite grade de dificultate. Pentru schiorii incepatori, ca si pentru sanius, sunt recomandate partiile de la poalele muntelui Zamora. Schiorii avansati au la dispozitie partiile de pe platoul Bucegi, imprejurimile cabanelor Babele si Caraiman. Statiunea reprezinta punctul de plecare in drumetii montane pe unele dintre cele mai atractive trasee din masivul Bucegi. Statiunea climaterica Busteni ofera, in orice anotimp, conditii optime petrecerii concediului, a vacantelor sau a sfarsitului de saptamana, intr-un frumos cadru montan.

Poiana Tapului

este printre cele mai pitoresti statiuni de pe Valea Prahovei, fiind situata la poalele Muntilor Bucegi, la 65 km de Ploiesti, aceasta depinzand din punct de vedere administrativ de Statiunea Busteni, aflata la 3 km departare. Pe langa peisajele memorabile, Poiana Tapului pune la dispozitia turistilor amatori de sporturi montane drumetii si excursii ce exploreaza frumusetea muntilor. Cel mai important traseu este cel spre Cascada Urlatoarea (1.100 m altitudine), una din cele mai frumoase si impresionante cascade din muntii Romaniei.

Statiunea Cheia ocupa o pozitie pitoreasca la poalele Masivului Ciucas intr-o mica depresiune strajuita de culmea Zaganului, ca si de muntii Balaban si Babes. Se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata, aer curat fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete, ionizare atmosferica substantiala. Este un loc de odihna si recreere pentru persoane care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare, etc.

Slanic Prahova

este un oras situat la 100 km nord de Bucuresti si 45 km nord de Ploiesti, in judetul Prahova. Este inconjurat de peisaje frumoase intr-o zona depresionara a Subcarpatilor de Curbura, la o altitudine de 413 metri, in apropierea unor culmi montane. In statiune se gasesc numeroase izvoare de ape cloruro-sodice. Unele dintre ele au format in gropile vechilor saline lacuri (Baia Baciului, Baia Verde, Baia Rosie), folosite pentru tratament balnear, dar si ca stranduri.

Pe langa lacurile sarate amintite mai sus, orasul Slanic este cunoscut si pentru minele Salina Veche si Salina Noua. In vreme ce in Salina Noua se extrage in continuare sare, mina Salina Veche este in prezent deschisa publicului larg, fiind folosita ca loc de agrement. De asemenea, intr-una din incaperile separate ale Salinei Vechi, se desfasoara anual Campionatele Mondiale de Aeromodelism.

Tot pe Valea Prahovei, dar situate in Judetul Brasov, Transilvania, intalnim si staiunile Predeal, Poiana Brasov si Paraul Rece.

Predeal,

cel mai inalt oras din tara, este plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timisului, intr-o depresiune bine adapostita de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Clabucet. Localitatile componente care formeaza orasul Predeal sunt: Predeal, Paraul Rece, Timisul de Jos, Timisul de Sus.

Punctele de atractie ale statiunii sunt cele opt partii de ski alpin cu grade diferite de dificultate, partia de ski fond de pe Valea Rasnoavei, traseele montane marcate pentru turism, traseele atv realizate in ultimii ani, telescaunul si teleschiurile de pe Clabucet, precum si marea diversitate de localuri specializate in arta culinara romaneasca si internationala. Vara, la Predeal, muntii din jurul orasului ofera posibilitatea realizarii drumetiilor de neuitat si admirarea peisajelor, care au fost, sunt si vor fi atractiile turistilor din toata lumea sositi in aceasta frumoasa statiune.

Una din perlele turistice inca ascunse ale zonei, beneficiind de un cadru natural pitoresc si o locatie deosebita, statiunea Paraul Rece are un potential turistic extraordinar fiind retrasa in coasta muntilor Bucegi dar totusi usor accesibila. Pe timpul iernii, statiunea reprezinta un punct de atractie pentru cei ce practica sporturile de iarna, in special ski - exista o partie de slalom bine pusa la punct si trasee pentru practicarea de ski fond (la doar cativa kilometri distanta se afla baza sportiva de ski fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei). In restul anotimpurilor, statiunea atrage pe doritorii de drumetii (toate traseele din muntii Bucegi se pot strabate pornind din acest punct), dar si pe cei ce cauta o oaza de liniste, lumina si aer curat, calitati pe care Paraul Rece le pune la dispozitie cu generozitate pe tot parcursul anului.

Poiana Brasov,

cea mai cautata statiune pentru ski din tara, asezata la altitudinea de 1.030 m, la poalele Masivului Postavaru (1.802 m), se gaseste la numai 13 km de Brasov sau la doua ore si jumatate de condus, nord de Bucuresti, pe DN 1.

Statiunea Poiana Brasov este celebra datorita partiilor sale de ski, aici se pot practica cele mai variate sporturi de iarna, existand si partii pentru incepatori dar si pentru avansati. Toate partiile de ski ale statiunii Poiana Brasov se afla in Masivul Postavarul si reprezinta o zona foarte cautata pentru turism montan si alpinism. Vara se pot face drumetii montane in masivul Postavarul si imprejurimi, pe numeroasele trasee marcate, dar se poate surprinde si adevarata natura, intrand pe potecile umblate numai de salbaticiuni.