Castelele si cetatile medievale din Transilvania. Castelul Bran si Castelul Huniazilor

Tinutul Transilvaniei, sau tara de peste paduri cum o numeu romanii, este o regiune cu o istorie tumultoasa. Transilvania a facut parte, de-a lungul vremii din Imperiul Roman, Regatul Ungariei, respectiv din Imperiul Austro-Ungar, dar a fost si o perioada in care a fost independent sub numele de Principatul Transilvaniei.

Cetatile si castelele transilvanene reprezinta adevarate monumente arhitectonice, multe dintre acestea intrand si in topurile celor mai frumoase castele din Europa si din lume. Printre castele feudale de mare valoare amintim Castelul Bran sau Castelul Corvinestilor de la Hunedoara. Unele cetati medievale din Transilvania, precum Sibiu, Sighisoara sau Targu Mures povestesc despre trecerea teutonilor.

Castelul Bran

reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii din Romania care a reusit sa faca inconjurul lumii datorita unei conservari foarte bune, frumusetii si legendei contelui Dracula din Transilvania. Castelul Bran se situeaza la aproximativ 30 de kilometri de orasul Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prima capitala a Tarii Romanesti, acolo unde se intalnesc Muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran. Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate.

O mare parte din faima dusa peste hotare a castelului i se datoreaza scriitorul irlandez Bram Stocker care a scris despre Vlad Tepes ca fiind un vampir care se hraneste cu sangele oamenilor si are resedinta in castel.

Mitul lui Dracula este rezultatul unui amestec de fapte istorice, baza pentru nenumarate legende legate de domnia lui Vlad Tepes, dar si a consemnarilor unor cronicari din acea vreme, care il pun pe voievod intr-o lumina mai putin favorabila si care au fost amplificate de asemanarile cu personajul de fictiune al romanului lui Bram Stoker. Astfel, Bram Stoker s-ar fi putut inspira cu usurinta din cateva gravuri sasesti din secolul al XV-lea, unde Vlad Tepes era descris ca un monstru, un mare amator de cruzimi, un tiran sangeros, pentru a creiona personalitatea personajului sau de roman. Desi, acest personaj este unul fictiv, faptele Contelui Dracula, dar si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare stravechi ale poporului roman in existenta unor forte ale raului: vampirii sau strigoii.

Domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a fost asociat cu Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovata prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor. Castelul Bran este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inclus de catre jurnalistii de la CNN intr-un top 10 al castelelor medievale.

Castelul Huniazilor

(numit uneori si castelul Corvinestilor), unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, a fost construit in secolul al XIV-lea pe locul unui vechi castru roman, langa paraul Zlasti. Castelul Huniazilor a fost folosit ca resedinta nobiliara, dovada fiind si lipsa unor perimetre secundare de aparare. Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DJ 687 pana in orasul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii si Libertatii.

Castelul a fost daruit de catre regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara. Castelul intra in posesia acestuia dupa moartea tatalui sau si incepe un proces amplu de modernizare si amplificare a fortificatiei (1440-1453). In aceasta perioada sunt construite Sala Dietei si Sala Cavalerilor, Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar), Turnul Buzduganelor si Bastionul Alb.

Castelul intra ulterior in posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construieste o noua aripa in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viata nobiliara, respectiv legenda corbului. Matei Corvin daruieste cetatea lui Ioan Corvin, ulterior se succed o serie de proprietari care detin castelul pentru intervale limitate de timp. Castelul Huniazilor a fost devastat de mai multe incendii fiind restaurat de mai multe ori: 1870-1880 (cu sprijinul arhitectilor Steindl Imre si Schulek Frigyes), 1965-1970 si 1993-1995.

Printre legendele legate de acest castel o amintim pe cea a corbului si respectiv cea a fantanii. Legenda corbului spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei la vremea respectiva) si a unei femei pe nume Elisabeta din Tara Hategului. Pentru a nu exista discutii pe marginea acestui fapt, regele ar fi aranjat o casatorie intre aceasta si Voicu (un viteaz din zona). Pentru a fi recunoscut copilul cand merge la curtea regala Sigismund de Luxemburg i-a daruit si un inel de aur. Insa inelul de aur a fost intr-o zi furat de catre un corb. Dupa multe peripetii Ioan de Hunedoara a recuperat inelul insa povestea a fost aflata si de rege care a hotarat sa faca din corbul cu inelul in cioc un element din blazonul familiei Corvinilor.

Despre fantana din cetate se spune ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara ii tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa. Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul sau si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: "Apa ai, inima nu", ca un repros pentru promisiunea facuta si nerespectata.

Potrivit clasamentului alcatuit de site-ul american Huffingtonpost Castelul Corvinilor din Hunedoara se afla in primele 10 din lume in topul constructiilor de gen, alaturi de alte palate de basm precum castelele Leslie din Irlanda, Sussex din Anglia, Eltz si Lichtenstein din Germania.

Cetatea de la Alba Iulia

a fost construita intre anii 1715-1738, in contextul instaurarii stapanirii habsburgice in Transilvania. Din punct de vedere al amplasamentului, cetatea era ridicata peste alte doua fortificatii mai vechi, respectiv castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina si cetatea medievala Balgrad. Intre anii 1541 si 1711 orasul Balgrad a fost, cu unele intreruperi, resedinta si astfel capitala politica a Transilvaniei.

Pentru o scurta perioada de timp, incepand cu recunoasterea principelui Sigismund Bathory drept suveran al Moldovei si al Tarii Romanesti (1595) a fost si capitala a acestor state, proiectul politic fiind continuat de Mihai Viteazul, care intra in cetate la 1 noiembrie 1599. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza infaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei. In anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a consfintit importanta istorica a orasului si rolul de capitala istorica.

Cetatea a fost supusa unui amplu proces de reconstructie, iar astazi arata ca si acum trei secole in urma. In prezent, traseul celor sase porti, traseele tematice prin santurile cetatii si ceremonialul zilnic al schimbarii garzii sunt principalele puncte de atractie pentru turistii care ajung in Alba Iulia.

Cetatea Sighisoarei

este una dintre putinele cetati locuite inca, din Europa, si singura dintre acestea care s-a pastrat integral. Cetatea a fost construita incepand cu secolul al XIII-lea si trece prin mai multe etape de extindere si modernizare. Bastioanele si turnurile sale, unele si in prezent locuite, ne aduc aminte de breslele care si-au adus contributia la construirea si intretinerea acestora. Astfel avem Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor.

Sighisoara, un adevarat oras-muzeu ofera astazi celor care ii trec portile sansa unei intoarceri in timp intr-o atmosfera medievala cu turnuri, bastioane si mistere legendare. Cetatea Sighisoara te asteapta si astazi cu 9 turnuri si 2 bastioane, cu povestile breslelor ce le-au locuit odata, cu scari de lemn acoperite, cu case si constructii ce au pastrat farmecul si legendele timpului. Misteriosul oras-cetate Sighisoara te fascineaza cum asezi primii pasi pe legendarele-i taramuri. A fascinat dealungul timpului milioane de turisti ce revin cu drag pentru a retrai, intre vechile ziduri medievale, alaturi de oamenii locului, adevarate clipe de poveste.

Cetatea Rasnov,

construita de localnicii din Rasnov cu ajutorul satenilor din satele invecinate, a servit ca bastion de aparare a Tarii Barsei in fata invaziilor turco-tatare din Evul Mediu. Datorita fantanii sale adanci de 143 de metrii Cetatea Rasnov si-a dobandit un statut de cetate de necucerit. Astfel in secolul al XIII-lea doar Cetatea Brasovului si Cetatea Rasnov au rezistat atacurilor hoardelor tatare. In prezent este una dintre cele mai bine amenajate cetati din Romania iar numarul vizitatorilor se pare ca este in permanenta crestere datorita acestui fapt.

Complexul feudal de la Fagaras,

a carui constructie a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea si se continua, prin adaugari succesive, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificatie din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic in secolul al XII-lea. Mihai Viteazul, domn al Tarii Romanesti intre 1593-1601 si primul unificator al celor trei tari romanesti poarta, conform unei vechi traditii voivodale, titlul de "herteg al Fagarasului", inca din anii 1597-1599. Incepand cu anul 1696, dupa patrunderea armatei imperiale austriece in Transilvania, Fagarasul devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

Cetatea Brasov,

construita dupa 1395, era la vremea sa una din cele mai mari cetati, cu ziduri lungi de peste 3 km si cu bastioane la fiecare 100 de metri. Multe din bastioanele acestea erau intretinute si finantate de breslele de meseriasi din oras. Astfel exista Bastionul Tesatorilor, Bastionul Croitorilor, Turnul Alb, Turnul Negru. In prezent aceasta cetate isi pastreaza unele din vechile sale elementele: zona centrala si bastioanelele, care sunt rasfirate prin oras fiind asimilate acestuia. Vizitand centrul vechi al Brasovului cu siguranta veti vedea aceste elemente medievale ale sale.

Cetatea Medias,

recladita in secolul al XV-lea de Matei Corvin, pastreaza multe amintiri legate de evenimente tragice sau glorioase petrecute aici. In Turnul Trompetilor, inalt de 74 de metri, cu acoperisul invelit cu placi galben-verzui de teracota smaltuita, a fost inchis, in urma conflictului cu Matei Corvin, domnul muntean Vlad Tepes, aprigul luptator pentru pastrarea independentei tarii fata de Imperiul Otoman.

Cetatea Devei,

construita in secolul al XIII-lea, este transformata de Iancu de Hunedoara in castel nobiliar. Va fi amplificata succesiv in sec. XVI, XVII si XVIII, ajungand printre cele mai putenice cetati din Transilvania. Aruncata in aer in 1849, cetatea se prezinta azi in ruina, incununand culmea unui deal abrupt. Mai multe centuri de ziduri puternice, ce urmeaza curbele de nivel sunt intarite cu turnuri patrate sau circulare si cu porti monumentale. In incinta centrala se afla ruinele palatului nobiliar.

Pe teritoriul actual al Transilvaniei nu trebuie uitate nici vestigiile vechilor cetati dacice din muntii Sureanu: Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, toate culminand cu Cetatea de la Sarmizegetusa. Din pacate o mare parte dintre castelele din Romania, si respectiv din Transilvania, nu au mai fost intretinute de catre autoritati si au fost scoase din circuitul turistic.